m E A V E R I T A S H A V E N E S E K E N N E L
בית גידול להוואנז
היסטוריה של הגזע

היכרות עם הגזע

היסטוריה של הגזע

הוואנז. ידוע בשם כלב המשי של הוואנה. הוואנז. הוא הכלב הלאומי של קובה. הם שייכים למשפחת בישונים וחלקם צאצאים מאותם קווי דם שיצרו את פודל, כלב מיים הפורטוגזי ומלטז. במהלך ימיה הראשונים של האימפריה הספרדית הם הובאו לקובה על ידי קולוניסטים וסוחרים שמכרו אותם למשפחות קובניות עשירות או נתנו להם כמתנות. קובנים מעולם לא נגעו בפרווה שלהם,שכן הם מאמינים שהשיער מגן על העיניים מפני השמש הקשה. באמצע המאה השמונה עשרה ההוואנז הפכו לפופולריים מאוד באירופה ואפילו הוצגו בתערוכות הכלבים. במהלך המהפכה הקובנית, הרבה הוואנזים מתו ורק קומץ קטן עבר לארצות הברית שם הם נבנו מחדש לאט אך בהתמדה. בקובה נותרו מספר קטן של הכלבים, נעשה מאמץ להקים מחדש את הגזע המקומי היחיד במדינה. ב1993 הוואנז (או Bichon Habanero כפי שהוא מכונה כיום בארץ הולדתו) הוגדר באופן רשמי ככלב הלאומי של קובה.

אופי הגזע

בישון הוואנז הוא כלב קטן, חכם ומלא אנרגיה, שמאוד קל להסתדר איתו. הוא תמיד מלא חיבה, בעל אופי שמח, מקסים ושובב, מה שמתבטא גם בהליכה הקפיצית שלו. בנוסף, הוא אוהב להיות במרכז תשומת הלב: אם הוא מרגיש שמתעלמים ממנו, הוא לא מהסס להשתמש בהומור ולעשות שטויות כדי להחזיר לעצמו את הפוקוס. כל זה מוביל לכך שהוא במהרה הופך לחבר הכי טוב של בעליו, ומסוגל לשפר את היום שלו, אפילו בימים קשים ועצובים. לעיתים קרובות, הוא בוחר לעצמו דמות אחת במשפחה אליה הוא נקשר במיוחד – לרוב זו שמטפלת בו הכי הרבה והוא יכול להיות צמוד אליה במשך שעות. עם זאת, הוא גם נהנה לתקשר עם שאר בני הבית. ההוואנז אוהב במיוחד ילדים, ויכול לשחק איתם שעות ארוכות. עם זאת, בשל גודלו הקטן, הוא עלול להיפגע בטעות על ידי פעוטות שלא יודעים איך לנהוג בכבוד בכלב. לכן, עדיף שילדים יהיו בגיל שבו הם מבינים איך להתנהג איתו. בנוסף, בישון הוואנז הוא כלב מאוד חברותי, ולא רק עם בני הבית האנושיים. הוא מסתדר מצוין גם עם כלבים אחרים וגם חתולים. הוא אינו נוטה לדומיננטיות ובדרך כלל יוצר קשרים טובים עם כולם. עם זאת, גודלו הקטן עלול לסכן אותו כאשר הוא משחק עם כלבים גדולים ממנו. החברותיות הזו מתפשטת גם לזרים. אף על פי שחלק מהכלבים מהגזע הזה עשויים להיות ביישנים ומרוחקים בהתחלה, הם מקבלים זרים יחסית מהר. לכן, אי אפשר לצפות ממנו להיות כלב שמירה; הוא לא נוטה להרחיק או להפחיד זרים. מצד שני, הוא נוטה לנבוח כאשר מישהו זר מתקרב לביתו, מה שהופך אותו לכלב שמירה טוב. הוא לא מתאים במיוחד לאנשים שמבלים את רוב זמנם מחוץ לבית, מצד שני, הוא הרבה יותר מתאים לפנסיונרים שאין להם מגבלות כאלה ויכולים להרשות לעצמם בקלות לקחת את בן הלוויה שלהם לכל מקום. בנוסף לכך שהוא לא תופס הרבה מקום, הוא במיוחד אוהב ללוות את בעליו למקומות חדשים, מה שהופך אותו גם לכלב אידיאלי לנסיעות. הוואנז הוא באמת כלב מאוד נוח: כל עוד בעליו תמיד לידו והוא מקבל תשומת לב, הוא מסוגל להסתגל בצורה מושלמת לכל מצב. אין לו בעיה להיות מובל בקביעות למקומות חדשים והוא לא רואה חסרונות, לדוגמה, במעברים תכופים. מצד שני, הצורך שלו בקרבה גם אומר שיהיה לו לא נעים להישאר מחוץ לבית, לדוגמה, בכלביה.

תקן הגזע

תקן הגזע הוא אמת המידה להערכת תוצרת המגדלים בתערוכות הכלבים ובמבחני התאמה לגידול (בעברית - מה"ג).
התקן מציג דרישות ומסביר אותם. הכלבים הקרובים ביותר במראם ובאופיים למה שמתואר בתקן הגזע, זוכים בציון גבוה, וכתוצאה מכך מבוקשים לגידול. בדרך זו משמרים, מקדמים ומשביחים את הגזע.
תקן הגזע להוואנז 250 (FCI)פורסם בשנת 2016 ומסווג לקבוצה 9 - כלבי לוויה.
התקן כולל בן השאר תקציר היסטורי קצר, פרופורציות חשובות, התנהגות ואופי, מה זה ראש נכון, מנשך תקין, עיניים, גב, זנב ועד כמה פרמטרים כמו תנועה, צבע, פרווה. התקן כולל גם התייחסות מיוחדת לשגיאות ושגיאות חמורות וגם שגיאות פסולות.
האוונז הוא כלב חסון, קטן ממדים, נמוך עם פרווה ארוכה ושופעת, תנועה גמישה ומלאת חיות. חכם, מלא חיבה ושמחת חיים. אף שחור או חום, מנשך מספריים. עיניים שקדיות בצבע חום וכהות במידת האפשר. העפעפיים חייבות להיות בצבע חום כהה עד שחור. הקו העליון של הגב ישר מעט מקושת מעל המותן. זנב נישא גבוה. טווח הגדלים, הנמדדים בשכמות, 21-29 ס"מ, רצוי 23-27 ס"מ.
אתייחס מעט לשגיאות. כל סטייה מהנקודות המפורטות בתקן צריכה להיחשב כשגיאה ולהישקל על פי מידת חומרתה ביחס ישיר לדרגתה והשפעתה על בריאותו של הכלב.
נקודות הנכללות תחת שגיאות חמורות הן צבע עיניים בהיר, עיניים שקועות מדי או בולטות מדי, עפעפיים חסרי פיגמנטציה בחלקם, גוף ארוך או קצר מדי,
פרווה שעברה תספורת, פרווה קשיחה ולא עשירה, שיער קצר (למעט בגורים).
נקודות הנכללות תחת שגיאות פסילות - כלב תוקפן או ביישן, אף ועפעפיים חסרי פיגמנט, גודל מעל או מתחת לטווח הגדלים המצויין בתקן. כלבים זכרים חייבים להיות בעלי זוג אשכים שירדו בצורה נורמלית לשק האשכים.